Ekstrakt z ruszczyka kolczastego w kosmetyce

ruszczykRuszczyk kolczasty jest popularną rośliną wywodzącą się z rejonu Morza Śródziemnego, chociaż obecnie można go spotkać w całej Europie. Jest surowcem o wielu zastosowaniach i właściwościach, z których najważniejsza jest jednak jego aktywność w stosunku do układu krążenia.

Czytaj dalej Ekstrakt z ruszczyka kolczastego w kosmetyce

Ekstrakt z bluszczu w kosmetyce

Ekstrakt z bluszczu w medium wodno-glikolowym

INCI: propylene glycol, water, hedera helix extract
postać: roztwór o lekko brązowym zabarwieniu
składniki aktywne: saponiny triterpenowe (w tym hederyna), flawonoidy (rutyna, kemferol, izokwercetyna), kwasy fenolowe (rozmarynowy, chlorogenowy, kofeinowy) Czytaj dalej Ekstrakt z bluszczu w kosmetyce

Rauwolfia – skuteczna na nadciśnienie

rauvolfia_tetraphyllaZgrzyn wężowy, Rauvolfia  (Rauvolfia serpentina; Indian Snakeroot)
Zgrzyn wężowy to krzew pochodzący z Azji, stosowany tam od najdawniejszych czasów do leczenia wielu schorzeń. Stosowano go na ukąszenia żmij i węży (swoiste antidotum na jad), przeciwko ukłuciom owadów – stąd pochodzi też jego nazwa. Czytaj dalej Rauwolfia – skuteczna na nadciśnienie

Kava kava – jak stosować?

kava-kavaKava kava albo po prostu kava nie ma nic wspólnego z kawą. Jest to roślina uprawiana od najdawniejszych czasów na wyspach zachodniego Pacyfiku, w wyglądzie zbliżona do czarnego pieprzu (podobnie jak on posiada sercowate liście oraz kwiaty podobne do anturium), używana jako napój rozluźniający przez mieszkańców wysp Południowego Oceanu Spokojnego od trzech tysięcy lat. Czytaj dalej Kava kava – jak stosować?