Olej winogronowy

Olej winogronowy tłoczony jest na zimno z pestek czerwonych winogron, posiada zielono-żółtą (złotą) barwę o charakterystycznym winogronowo-orzechowym smaku i zapachu. Właściwościami sensorycznymi różni się od szeroko dostępnych rafinowanych olejów winogronowych.

DZIAŁANIE

Regularne spożywanie oleju z uwagi na wysoki skład NNKT przyczynia się do obniżania poziomu „złego” (LDL) cholesterolu we krwi. Natomiast stosunkowo wysoki poziom zawartej w oleju witaminy E przyczynia się do poprawy funkcjonowania mięśni, stawów, oczu, układu krążenia.

ZASTOSOWANIE

Olej z pestek winogron nadaje się zarówno do celów spożywczych jak i kosmetycznych

W kuchni głównie do sałatek, surówek i innych wykwintnych potraw podawanych na zimno. Nadaje się również do smażenia, cechuje go wysoka temperatura dymienia (powyżej 190°C). Smażone potrawy nie przejmują smaku i zapachu oleju

Stosowany w celach kosmetycznych jest całkowite wchłaniany przez skórę sprawiając, iż pozostawia ją nawilżoną i przyjemną w dotyku. Na skórze nie pozostawia tłustego filmu. Wykorzystywany jest również jako maseczka do włosów

SKŁAD

Olej winogronowy zimnotłoczony składa się z 83% z kwasów nienasyconych z czego jednonienasyconych 13% i wielonienasyconych 70% kwasów tłuszczowych nasyconych 8-9%. Olej zawiera naturalną witaminę E w ilości 5,14 mg/100ml. Zawiera w swym składzie związki będące silnymi antyutleniaczami, tzw procyjanidy. W skali ORAC 740μmol TE/100g (metoda ORAC FL).

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *