Ekstrakt z bluszczu w kosmetyce

Ekstrakt z bluszczu w medium wodno-glikolowym

INCI: propylene glycol, water, hedera helix extract
postać: roztwór o lekko brązowym zabarwieniu
składniki aktywne: saponiny triterpenowe (w tym hederyna), flawonoidy (rutyna, kemferol, izokwercetyna), kwasy fenolowe (rozmarynowy, chlorogenowy, kofeinowy)
rozpuszczalność: w wodzie
ciężar właściwy: // do uzupełnienia
przechowywanie: w zamkniętych pojemnikach, w lodówce
sugerowane stężenia: do 4% w pielęgnacji twarzy, do 7% w produktach do ciała
zastosowanie: w preparatach przeciwstarzeniowych, ujędrniających i przeciwcellulitowych, higiena intymna

WŁAŚCIWOŚCI

Ekstrakty z bluszczu znajdują w kosmetyce i dermatologii szerokie zastosowanie, jednak najczęściej wykorzystywane są jego właściwości ujędrniające.

Bluszcz jest wyjątkową rośliną, zawierającą składniki aktywne o bardzo szerokim spectrum działania:

  • flawonoidy – rutyna, kemferol, izokwercetyna – wzmacniają naczynka włosowate i pobudzają mikrokrążenie
  • kwas chlorogenowy i kawowy nasilają lipolizę
  • saponiny wzmagają przenikanie substancji aktywnych i drenują usuwając nagromadzone w tkankach płyny; detoksykują i przyspieszają metabolizm
  • hederyna dodatkowo hamuje aktywność hialuronidazy i elastazy, dzięki czemu bluszcz stabilizuje tkankę łączną i działa ujędrniająco

Nic więc dziwnego, że preparaty z ekstraktem z bluszczu stosowane są chętnie jako środek przeciwcellulitowy, drenujący, przeciwobrzękowy, przywracający prawidłowe napięcie całego ciała. Chroni skórę skłonną do rozstępów, w szczególności gdy poddana została sporym wahaniom wagi po odchudzaniu czy ciąży. Ujędrnia piersi, wygładza, a także poprawia stan delikatnych i kruchych naczynek.

Preparaty z wyciągiem z bluszczu zapobiegają nadmiernej keratynizacji mieszków włosowych, działają przeciwzapalne i wpływają oczyszczająco na pory skórne. Rozmiękczając martwy naskórek zwiększają przenikanie składników aktywnych. Sprawdzają się w pielęgnacji cery tłustej, skłonnej do wyprysków, zaskórników i łojotoku.

Obecność saponin i innych substancji o działaniu przeciwgrzybicznym powoduje, że bluszcz działa łagodząco przy skłonnościach do podrażnień, świądu i grzybic okolic intymnych.

WSKAZANIA

  • cellulit
  • zmniejszona elastyczność skóry ciała
  • utrata jędrności piersi
  • profilaktyka przeciwstarzeniowa
  • skłonność do infekcji intymnych
  • nadmierna keratynizacja mieszków włosowych
  • zaskórniki, trądzik
  • stany zapalne skóry

UWAGI

Bluszcz u niektórych osób może powodować kontaktowe zapalenie skóry i odczyny alergiczne. W przypadku zmian skórnych wskazane jest odstawienie preparatu zawierającego ekstrakt.

Należy również pamiętać, że bluszcz zaliczany jest do roślin trującym.

Zalecamy przechowywanie ekstraktu poza zasięgiem dzieci i zwierząt!

Źródła

1. Ivy – Hedera helix
2. Wyciąg z bluszczu w kosmetologii
3. pubmed.com

Powiązane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *